Liana geeft al bijna 10 jaar onlinemarketing- en socialmedia-advies aan bedrijven, en sinds kort heeft ze dat aangevuld met socialmediavoorlichting aan kinderen op basisscholen. We vroegen haar hoe dit is ontstaan en waarom ze dat belangrijk vindt. 

Ik werd met dit onderwerp geconfronteerd toen in de klas van de oudste dochter van mijn vriend een klasse-WhatsAppgroep werd opgestart en er binnen no -time honderd appjes binnenkwamen.

Ik heb toen wat adviezen gegeven en van daaruit kwam al snel de vraag of het mogelijk was een praatje te houden voor de klas. Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb in samenwerking met de lerares van de groep een programma op maat gemaakt. 

Hoe merkte je dat daar behoefte aan is?

Er is hier al langere tijd behoefte aan. Maar ik loop er nu tegenaan omdat er twee meisjes van 9/10 bij mij thuis lopen, die allebei een smartphone hebben en in diverse WhatsAppgroepen zitten. Ik ben van mening dat kinderen niet altijd even goed worden begeleid online; hoe frequent wordt een mobiel gebruikt, hoe lang en hoe ga je om met ongepast gedrag op social platforms als WhatsApp, TikTok, etc.

Hoe zie jij je toekomst op dit gebied?

Door Corona heb ik het vorig jaar even met rust gelaten. Toch merk ik dat er veel vraag is naar dit onderwerp. De meeste ouders willen graag dat hier meer aandacht voor komt. Ik heb van Rob Isaacs van De Groenen Venen ruimte gekregen voor een column in de krant. Ik interview ouders die ervaringen willen delen en daar maken we dan een mooi en actueel verhaal van. Soms herkenbaar en soms ook verrassend. Niet altijd positief helaas (denk aan pesten bijvoorbeeld), maar ik krijg veel positieve reacties op de columns. 

Er is ook contact met een school in De Ronde Venen die het onderwerp na de zomer op de agenda zet. En ouders benaderen zelf school met de vraag of dat bij hun op school ook al op de agenda staat. Bewustwording creëren is mijn missie voor nu en dan na de zomer hopelijk wat workshops geven. 

Waar zie jij jezelf over een paar jaar?

Mijn core business blijft social media marketingadvies geven aan bedrijven. Ik heb onlangs wel mijn businessmodel omgegooid om meer tijd te kunnen besteden aan online veiligheid voor kids; volgend jaar wil ik hier 50% van mijn tijd aan kunnen besteden.

Ik hoop dat er over een paar jaar overal in Nederland al in de onderbouw, (groep 5 – gezien in groep 6 bijna iedereen al een telefoon heeft) meer begeleiding is voor jonge kinderen in het gebruik van hun telefoon en hun gedrag op social media. Ook hoop ik dat de ogen van sommige ouders wat meer opengaan. De smartphone wordt momenteel teveel als een stuk speelgoed gezien. 

Oproep:

Heb jij als ouder of verzorger ook iets te delen omtrent socialmediagebruik of -gedrag en ervaringen van (jouw)kinderen? En voel je je geroepen hier iets over te delen of het gesprek aan te gaan? Neem dan vooral contact met me op! Laten we van elkaar leren en proberen de jongste generatie te helpen om veilig online te bewegen.

Liana@eigenwijzadvies.nl I tel 06-30771498

Je kunt hier mijn interview en mijn column in DGV lezen