Wie ben je en wat doet jouw bedrijf?

Karin: Ik ben Karin van der Zwaard. Samen met mijn man Toni eigenaar van Van der Zwaard Optiek in Mijdrecht. In ons zelfstandige bedrijf verkopen we met veel liefde voor het vak mooie brillen, zonnebrillen en contactlenzen in het midden tot hoge segment. Bij ons staan service en kwaliteit hoog in het vaandel. We zijn heel blij dat meerdere generaties vaste klant bij ons zijn.

Onze opticiens, contactlensspecialisten en onze optometrist doen professionele oogmetingen en controles. Zelf ben ik verantwoordelijk voor de administratie, marketing en personeelszaken. En natuurlijk sta ik in de winkel voor de verkoop en contactlens-instructies.

Wat is het geheim van het succes van jouw onderneming?

Karin: Ik denk dat wij het al 36 jaar volhouden omdat we onszelf blijven. We hebben vanaf het begin altijd kwaliteit bovenaan gezet en zijn niet meegegaan met de prijsknallers van winkelketens. We gaan ver in onze service om een klant tevreden te stellen. En dat loont, want we hebben een goede naam opgebouwd in deze omgeving. Bovendien stellen de meeste mensen het op prijs, dat we geïnteresseerd zijn in hun verhaal, zowel droevig als blij nieuws. We houden ervan om met mensen om te gaan.

Heb je a.g.v. corona je bedrijfsvoering veranderd? Zet je deze veranderingen door?

Karin: We hebben onze winkel aangepast met schermen bij de meet-apparatuur. Elke bril wordt na het opzetten gereinigd; we dragen zelf de hele dag faceshields of mondkapjes en handschoenen als we iemands ogen moeten aanraken. Na elke klant wassen we onze handen en alle apparatuur wordt voor en na elke meting met een extra sterke desinfectant schoongemaakt. Alles is nog nooit zo schoon geweest. Als de fase van het dragen van mondkapjes over is blijven we wel alles reinigen.

Zijn er voor jou persoonlijk zaken veranderd de afgelopen tijd?

Karin: Net zoals iedereen mis ik de knuffels en omhelzingen die ik normaal aan mijn vrienden en familie geef. En de leuke uitjes, het reizen en het uit eten gaan. Maar mijn agenda is nu minder vol dan normaal; mijn man vindt dat ik er uitgeruster uitzie, dus het heeft ook voordelen. 

Hoe zie je jouw zakelijke toekomst? Welke kansen wil je grijpen?

Karin: Ik ben nu 59 jaar en mijn man is bijna 62. Hij is bezig met hoe we de zaak gaan overdoen in de toekomst. We zullen de komende jaren zeker nog met plezier in de winkel werken, maar ook ons pensioen willen we goed regelen. Onze dochter gaat de zaak niet overnemen. 

We zijn ons er meer van bewust dat de sfeer van het dorp bepalend is door het geheel van alle winkels, dus willen we nog meer gaan samenwerken met andere bedrijven door leuke acties samen te bedenken. We hebben dit afgelopen jaar al veel gedaan.

Hebben jullie veel aanpassingen moeten doen om de klanten te kunnen blijven helpen en hebben jullie gemerkt dat men door corona een bezoek nog even uitstelt?

Karin: Zoals hierboven aangegeven hebben wij door corona diverse veranderingen in de winkel aangebracht.

We merken inderdaad dat veel mensen hun aankoop uitstellen. Maar gelukkig worden er ook telefonisch contactlenzen besteld. En de mensen die wél komen hebben ook echt het voornemen om hun ogen te laten meten of nakijken en een nieuwe bril of contactlenzen te kopen.

Aan welke zakenvrouw wil jij de pen doorgeven?

Ik wil de pen doorgeven aan Esmeralda Hogenboom- Dohle en ik wil haar vragen:

Hoe vind je het om met jouw vader samen te werken. Kun jij prive en zakelijk goed scheiden? Of is dat niet nodig?

  • Raadhuisplein 2 • 3641 EE • Mijdrecht