Wie ben je en wat doet jouw bedrijf?

Wij zijn Debby van Boksel en Irma Meijer van Dagopvang de Nostalgie.

De Nostalgie bied een leuke en actieve dagbesteding aan mensen met geheugen problematiek en eenzame ouderen. De dagbesteding draagt er aan bij dat de deelnemers minder snel achteruitgaan door het bieden van structuur.

Wat is het geheim van het succes van jouw onderneming?

Het belangrijkste is de kennis over dementie, jouw affiniteit met mensen met dementie. Elke situatie is anders, daar moet je goed op in kunnen spelen. Het bieden van structuur is heel belangrijk. Vaste gezichten zijn heel belangrijk. Daarom halen wij onze cliënten van huis en brengen ze ook weer thuis. Een taxichauffeur is weer een vreemde, vaak stappen ze dan niet in de bus. Persoonlijke aandacht is onze kracht. En de mens in hun waarde laten!

Heb je a.g.v. corona je bedrijfsvoering veranderd? Zet je deze veranderingen door?

Ja, wij moesten anders gaan werken door het 1.5 m beleid. De cliënten mochten niet meer naast elkaar zitten. Wij moeten afstand houden. Behalve bij persoonlijke zorg en als wij de cliënten met activiteiten moeten helpen. Dan zijn wij verplicht om bescherming te dragen, zoals een mondkapje en handschoenen.

We hebben de huiskamer anders ingericht, de eettafel eruit en 12 sta op stoelen erin, met 1.5m afstand van elkaar, lukte dat niet dan staat er een plexischerm tussen.

Nee, deze veranderingen zetten we niet door. Zodra het mogelijk is door een vaccin gaan we terug naar vanouds. De mensen vinden het leuk om met elkaar te eten aan een tafel, spelletjes te doen en te kletsen.

Zijn er voor jullie persoonlijke zaken veranderd de afgelopen tijd?

Vanaf het moment dat wij dicht moesten in Maart, hebben wij ons salaris gestopt. We hadden met onmiddellijke ingang geen inkomsten meer, maar wel vaste lasten. Dat werkt natuurlijk door in de thuissituatie als er een salaris weg valt. We hopen dat we in September weer kunnen starten met ons salaris.

Hoe zie je jouw zakelijke toekomst? Welke kansen wil je grijpen?

Wij zien de toekomst nu angstig in, met de vele coronabesmettingen die steeds weer meer worden. Als er weer een Lockdown komt en wij moeten weer sluiten, dan gaan wij failliet. Wij zijn de eerste sluiting van 10 weken financieel nog niet te boven. De beloofde ondersteuningen bleven uit of er zaten addertjes onder het gras. Als je bv de NOW had aangevraagd, kwam je niet in aanmerking voor de €4000,00. En wij hadden voor onze 2 medewerkers de NOW aangevraagd.

Wij willen blijven draaien zoals we nu doen, misschien dat er ooit nog een 2e dagbesteding inzit. Maar er komen er steeds meer dagbestedingen bij in de Ronde Venen. Misschien naar een andere plaats! Maar eerst maar de Coronatijd doorkomen.

Aan welke zakenvrouw wil jij de pen doorgeven?

Wij willen aan Adriana Kegley de pen doorgeven en de volgende vraag stellen.
Na de Lockdown werd er gezegd dat zingen niet goed zou zijn omdat de Aerosollen de lucht in worden geblazen. Heb jij hiervan hinder van ondervonden?

Kettingvraag: Hoe gaat het nu bij de Nostalgie en was het te begrijpen voor de mensen met dementie?

Het gaat gelukkig nog steeds goed bij de Nostalgie. We zitten elke dag vol en er staan nieuwe mensen op de stoep om binnen te mogen komen.

Onze cliënten begrepen er niets van dat ze zo ineens thuis moesten blijven. We kregen vragen van “Ben ik ziek”, “Mag ik niet meer komen”?  We belden onze cliënten elke dag, om zoveel mogelijk de structuur te kunnen blijven bewaren, die zij opgedaan hebben op de dagbesteding van de Nostalgie. We brachten elke week tasjes rond met liedjesboeken, bingospellen, puzzelboekjes, leesboekjes, chocolade en zo konden we op afstand toch even met de cliënten praten. Zij dachten dan dat we zo op kwamen halen en liepen enthousiast op ons af. Bij de telefoontjes die we met hen deden, konden we dan zingen en bingo spelen. We stuurden leuke fotokaarten op van henzelf op de Nostalgie. Helaas konden we niet voorkomen dat de cliënten toch achteruit gingen in hun dementie, en er cliënten opnieuw moesten wennen toen zij op de Nostalgie kwamen. Ook Mantelzorgers raakten overbelast en daar gingen wij 3x in de week 3 uur bij cliënten op huisbezoek! Gelukkig zijn ze nu allemaal weer blij! En wij ook!

  • Irma: 06 – 16734042
    Debby: 06 – 46554466

  • Mijdrechtse Zuwe 57 B • 1427 AV • Amstelhoek