Wie ben je en wat doet jouw bedrijf?

Angelique: Ik ben Angelique Swaab en ben eigenaresse van Swaab Juweliers in Mijdrecht. In 2006 hebben mijn man en ik de juweliers zaak overgenomen van mijn ouders. Naast ons dagelijks werk in de winkel, ben ik goudsmid en is mijn man horloge en klokkenmaker. We proberen zoveel mogelijk alles in eigen beheer te maken en te ontwerpen.

Wat is het geheim van het succes van jouw onderneming?

Angelique: Dat we veel zelf doen, zoals reparaties aan sieraden en horloges. Dat wij de tijd voor de klant nemen. En dat wij goed luisteren naar waar de klant behoefte aan heeft en daar direct – als het mogelijk is – in te springen. We hebben een groot assortiment en de ruimte. Om je heen blijven kijken, maar je eigen koers varen en durven te ondernemen.

Doordat we ruim 40 jaar in Mijdrecht gevestigd zijn, kennen de mensen ons. Diverse generatie komen al jaren als klant bij ons en wij hebben inmiddels over en weer een leuke band op gebouwd. Onze klanten komen niet alleen uit de Ronde Venen maar ook uit de omliggende dorpen.

Heb je a.g.v. corona je bedrijfsvoering veranderd? Zet je deze veranderingen door?

Angelique: Tijdens de Corona hebben wij diverse keren moeten schakelen en dat was niet altijd even makkelijk. We hebben immers – naast 2 grote kinderen – ook nog een lieverd van 9 jaar in huis die thuisscholing moest krijgen. Mijn man hield de winkel met ons personeel open en ik ging achter de schermen lesgeven en hield mij verder bezig met de webwinkel/ social media en blogs schrijven. Totaal anders…. Ik miste de klantcontact enorm, maar er was geen keus.

Omdat ik zo met de website bezig was, verkocht ik alle artikelen die wij in de winkel hadden nu ook online. Hierdoor verplaatste mijn ondernemersgeest zich naar de zorg om verkoop via de website. Dat bleek later een groot voordeel. Want toen we te horen kregen dat we niet meer in de winkel mochten verkopen en alleen open mochten voor reparaties, had ik de website zo in orde gemaakt dat de verkoop online doorging. Bestellingen kwamen via de website binnen en werden thuis gebracht bij de klanten. Een hoop extra werk maar hierdoor kregen wij het gevoel dat we toch bezig waren en er ook nog wat binnen kwam.

Zijn er voor jou persoonlijk zaken veranderd de afgelopen tijd?

Angelique: Absoluut! Door Corona is er veel veranderd. We werken meer met de computer, zijn nog klantgerichter bezig en wij zijn persoonlijker geworden. Ook het stukje op afspraak werken is iets wat wij als positief hebben ervaren en nu nog steeds doen. Wij hebben gemerkt dat we snel kunnen schakelen en als het moet de winkel gedeeltelijk kunnen sluiten en op afspraak door kunnen werken. Online verkoop was fijn om erbij te hebben, maar de consument ziet liever (gelukkig maar) sieraden en horloges in het echt.

Hoe zie je jouw zakelijke toekomst? Welke kansen wil je grijpen?

Angelique: Wij zien onze toekomst positief in. Er zijn nog zoveel punten waarop wij ons willen verbeteren. In augustus hebben wij een verbouwing in onze winkel gedaan. Hierdoor kunnen wij nóg meer gerichter met de klant bezig zijn

Merkten jullie het afgelopen jaar dat mensen elkaar en zichzelf met een mooi sieraad wilden verwennen of kochten zij juist minder omdat er geen feestjes, uitjes, etc waren? En kochten de mensen tijdens de winkelsluiting in december-maart net zo makkelijk online?

Angelique: Toen de versoepelingen kwamen merkten wij direct een verandering. De consument ging zichzelf verwennen met iets moois; een beloning voor zichzelf en de rede kon van alles zijn. Feestjes waren er toch niet, maar dat ene sieraad/horloge dat ze altijd al zo graag wilden hebben werd nu wel gekocht.  Daarnaast gingen vakanties niet door en werd dat geld besteed aan iets moois.

En toen kwam de december lock-down en zagen wij wat onze top weken zouden moeten zijn in duigen vallen. Tijdens deze lock-down was het vooral overleven, hopen dat we onze rekeningen konden betalen. Gelukkig hadden wij een website die werkte. Maar dat is niet in vergelijking met wat we in de winkel zouden hebben verkocht.

Aan welke zakenvrouw wil jij de pen doorgeven?

Angelique: Ik wil de pen doorgeven aan Erna Panman met de volgende vraag:

Hoe zijn jullie het Corona tijdperk doorgekomen? Binnen tennissen mocht niet. Kon er buiten worden getennist en heb jij hierdoor leden verloren?

  • 06-83 07 68 24

  • Dorpsstraat 6 • 3641EC • Mijdrecht